Alt du trenger å vite om UV-indeks
UV-indeks er et begrep vi hører stadig oftere i hverdagen. Men hva betyr det egentlig, og hvorfor er det så viktig å følge med på? Cosmicas hudpleieekspert og kjemiker Anna Fasth forklarer hvordan UV-indeksen fungerer og hvordan den kan hjelpe deg med å beskytte deg selv og dine nærmeste mot solens skadelige stråler.

Hva er UV-indeks?
UV-indeks er et internasjonalt standardisert mål på hvor intens UV-strålingen som når jordens overflate er på et gitt sted og tidspunkt. Det er et verktøy som kan brukes for å holde oversikt over når det er viktig å huske å beskytte seg mot solen. Verdens helseorganisasjon (WHO) har utviklet en internasjonalt standardisert skala for UV-indeks med fargekoder basert på risikoen for at en gjennomsnittlig voksen person med lys hud brenner seg i solen. Skalaen er lineær, noe som betyr at en dobbelt så høy UV-indeks betyr dobbelt så stor risiko for å brenne seg i solen.
Hvordan varierer UV-indeksen?
Om natten er UV-indeksen null (0) og stiger deretter gradvis i løpet av dagen når solen står opp, for å nå sitt høyeste nivå når solen står høyest på himmelen. Når solen begynner å gå ned, når stadig mindre UV-stråling jordoverflaten, og UV-indeksen synker igjen.
Hva påvirker UV-indeksen?
UV-indeksen varierer i løpet av døgnet og påvirkes også av hvilken geografisk plassering og hvilken tid på året det er. På steder rundt ekvator er UV-indeksen vanligvis høyere enn for eksempel i Norge, som ligger lengre nord. Når solen står høyest, er UV-indeksen høyere, og det er derfor viktig å søke beskyttelse fra solen mellom kl. 11-15. Om sommeren i Norge er UV-indeksen ofte mellom 4–7 når solen står høyest, og om vinteren står solen så lavt i Norge at UV-indeksen sjelden når høyere enn 2. Reiser du derimot til varmere land nærmere ekvator, kan UV-indeksen være mye høyere, og det er ekstra viktig å huske å beskytte seg mot solen.
Hvordan kan man sjekke UV-indeksen?
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Meteorologisk institutt (MET) samarbeider om utarbeidelse av UV-varsel, mens det er MET og NRK som samarbeider om Yr. På Yr.no kan du sjekke hvor sterk UV-strålingen forventes å bli der du er, uansett hvor i verden du er.
Hvordan ser du på trenden på sosiale medier med å jakte høy UV-indeks for å bli så brun som mulig når man soler seg?
UV-indeksen bør brukes for å beskytte seg i solen når den er på sitt sterkeste, ikke omvendt. Å være ute i solen når UV-indeksen er høy, kan være svært skadelig hvis man ikke beskytter seg på riktig måte. Vi synes det er viktig å informere om at UV-indeksen skal brukes som et trinn i å beskytte seg, ikke omvendt.
Hvordan beskytter du deg best mot solen ved høy UV-indeks?
- Søk skygge mellom klokken 11–15.
- Beskytt huden med klær, solbriller og hatt.
- Bruk solkrem med høy beskyttelse der klær ikke beskytter. Cosmicas solbeskyttelsesprodukter er vannresistente og gir bredspektret beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråling.
Husk at barn under 1 år ikke bør utsettes for direkte sollys.
Små kløende prikker eller blemmer etter opphold i solen- det kan være soleksem, en vanlig hudtilstand som få vet hva er. ACO sin ekspert Sahar Ashkar forteller alt om soleksem.
Når solen endelig titter frem er det ekstremt viktig å huske solbeskyttelse. Men hvilken solkrem du trenger, avhenger av hva slags hud du har. Her får du Cosmica-ekspertens tips.