Alt om akne

Røde kviser, varige og irriterende blemmer – akne kan se forskjellig ut. Vi hjelper deg med alt du måtte lure på.

Hva er akne?
Akne er en betennelse i talgkjertlene, som er bittesmå kjertler i huden, like under hudoverflaten. Oppgaven til talgkjertlene er å produsere fett, som igjen gjør huden myk.

Hvem får akne?
Det er vanskelig å si hvem eller om noen vil få akne. Alle kan få akne, uansett alder, men det vanligste er at man får det i begynnelsen av puberteten og i tenårene. Akne er ikke uvanlig, ca. hver tredje tenåring trenger en eller annen form for behandling mot akne

Hvorfor får man akne?
Det er en rekke ting som kan påvirke akne. I puberteten skjer det hormonendringer i kroppen – du får flere kjønnshormoner – som igjen gir økt talgproduksjon. Akne er delvis genetisk, og det er heller ikke uvanlig at den blusser opp før og under mensen. Hvis du opplever mye akne i voksen alder, kan det være et tegn på en hormonell ubalanse i kroppen, som du muligens bør få behandlet i samråd med lege.

Hvordan ser akne ut?
Akne kan se forskjellig ut. Det kan være alt fra røde eller gule og pussfylte små prikker til mer betente og sårlignende utslett.

Hvor får man akne?
Akne oppstår som regel i ansiktet, på kinnene og rundt munnen. Men det er heller ikke uvanlig med akne på brystet og ryggen.

Hva kan jeg gjøre med akne?
Det er viktig å rense og fukte huden morgen og kveld. Bruk milde produkter som hindrer utvikling av kviser ved å forebygge fet hud. For mindre kviserproblemer er det forskjellige reseptfrie behandlingsprodukter på apoteket ditt. Hvis reseptfrie kremer og produkter ikke hjelper og du plages med akne, bør du oppsøke helsestasjonen, der du vil få hjelp til videre behandling. Vær klar over at akne ikke forsvinner over natten, så det er viktig å være tålmodig.

Bør jeg klemme på kvisene?
Det er vanskelig å la være, men du må absolutt ikke pille på akne. Det gjør at det kommer inn flere bakterier og øker betennelsen.