Håndeksem og torre hender

Tørre, kløende og røde hender som ikke vil gi seg – det kan være atopisk eksem. Slik tar du vare på dine tørre hender.

Mye kontakt med vann kan svekke hudbarrieren. Huden blir da ekstra tørr og følsom og er mer utsatt for irritasjon og eksem. Rødhet, kløe og sprekker i hendene er vanlige kjennetegn på irritasjon og eksem. For å minimere risikoen for at irritasjon oppstår er det viktig at du bruker en hudvennlig håndsåpe. For å forebygge at atopisk eksem på hendene kommer tilbake er det også viktig at du smører inn hendene regelmessig med en krem som styrker hudbarrieren. Canoderm er en fuktighetsgivende krem som brukes for å behandle tørr hud av ulike årsaker og som også er dokumentert å forebygge tilbakefall av atopisk håndeksem. Bruk Canoderm flere ganger daglig og alltid etter kontakt med vann, for å lindre tørrhet og kløe.

EKSPERTEN FORTELLER!
ACO’S EKSPERT KARIN CALANDER FORTELLER ALT OM HÅNDEKSEM

Hva er håndeksem og hva kommer det av?
Håndeksem er utslett på hendene som sees som rødhet, kløe og blemmer. Det kan skyldes en allergisk reaksjon mot noe, for eksempel nikkel, parfyme, enkelte konserveringsmidler eller gummistoffer – såkalt allergisk kontakteksem. Det vanligste kontakteksemet er imidlertid det ikke-allergiske, som kalles irritativt kontakteksem. Dette skyldes ofte at hendene er blitt utsatt for mye vann og sterke rengjøringsmidler.

Jeg har håndeksem. Hvordan kan jeg ta vare på hendene mine?
Det er viktig å få ned betennelsen, altså rødheten og kløen. Det gjør du for eksempel med en reseptfri kortisonkrem. Det er også veldig viktig å du smører hendene regelmessig med en fuktighetsbevarende krem etter kontakt med vann, og det betyr flere ganger i løpet av en dag. Bruk en krem som har en dokumentert barrierestyrkende effekt. Når du gjør rent eller vasker opp, anbefales hudvennlige hansker for å motvirke uttørring.

Hvis jeg ikke kan unngå å vaske hendene ofte. Hva kan jeg gjøre i stedet for å minske irritasjonen?
Enkelte ganger må man bare vaske hendene ofte. Etter at du har vasket hendene, gjør det til en vane å smøre dem inn med en fuktighetsgivende krem. Håndsprit kan være mindre uttørkende og er et alternativ til håndvask når hendene ikke er veldig skitne eller du ikke har tilgang til såpe og vann.

Hva kan jeg gjøre for å hindre at eksemet på hendene blusser opp?
Bruk en mild såpe uten parfyme. Er huden din spesielt følsom kan den reagere på sterkt parfymerte produkter. Det er også viktig å bygge opp hudbarrieren med en fuktighetsbevarende krem.

Bør jeg kontakte lege for å behandle håndeksemet mitt?
Hvis du ikke har blitt bedre etter en ukes behandling med reseptfri kortisonkrem, eller hvis eksemet begynner å bli væskende er det lurt å oppsøke lege for å få behandlingshjelp. For små barn under 2 år bør du alltid ta kontakt med legen for råd om behandling.

Canoderm Krem 500 gMygjørende fuktighetskrem for tørr hud, forebygger tilbakefall av atopisk eksem (legemiddel)
Canoderm Krem 100 gMygjørende fuktighetskrem for tørr hud, forebygger tilbakefall av atopisk eksem (legemiddel)
Mild Cleansing SoapMild mykgjørende såpe for tørr og sensitiv hud
Les ekspertens tips om atopisk hud
Eksperten- forteller alt om atopisk hud

Røde utslett som klør og svir kan virke skremmende og ikke minst ubehagelig. Det er derimot ikke uvanlig, og det finnes hjelp å få. ACOs Medical & Scientific manager Karin Calander beskriver atopisk eksem.

Canoderm 5 % krem (karbamid) er et reseptfritt legemiddel mot tørr hud og til forebygging av tilbakefall av atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. ACO Hud Nordic AB.