Slik utvikles en kvise

Noen urenheter forsvinner raskt, mens andre kviser vokser seg store og ildrøde. Hvordan oppstår faktisk kviser og kan man hindre at de oppstår i det hele tatt?

En rød prikk. Et ømt punkt under huden. Eller en hvit hudorm som plutselig dukket opp fra ingen steder. En kvise kan oppstå på flere forskjellig vis, akkurat som de kan fortsette å vokse og utvikle seg på ulike måter. Noen urenheter forsvinner like raskt som de kom, andre vokser seg større og kan også, hvis du er uheldig, utvikles til betente cyster. Faktum er at en kvise kan utvikles i flere uker, noen ganger måneder, før den vises på huden. De aller fleste kviser oppstår når hvite og svarte hudormer blir betente av døde hudceller som legger seg i porene og dermed blir grobunn for bakterier. Dette, sammen med en overproduksjon av talg, fører til at hudormen blir betent og en kvise dannes. Visste du at det er tre stadier i kvisens utvikling?

Opprinnelse
Talgkjertlene produserer for mye olje, eller talg, slik at det er et overskudd i poren. Oljen begynner deretter å klumpe seg sammen inne i poren samtidig som døde hudceller kommer til og blandes med overflødig olje. Poren blir blokkert og en hudorm begynner å oppstå.

Hva kan jeg gjøre?
Hvis porene i stedet er rene, blir det betydelig vanskeligere for hudormer og kviser å dannes. Derfor er det en god ide å bruke hudpleieprodukter som rengjør porene i dybden, gjerne med den eksfolierende ingrediensen salisylsyre, hvis du vil holde urenheter og kviser borte.

ACO Spotless Daily Face Wash – ansiktsrens som motvirker kviser og hudormer
ACO Spotless Daily Purifying Toner – dyprensende ansiktsvann med eksfolierende salisylsyre

Vekst
Bakterier vokser inne i poren og skaper en infeksjon. Huden brister og det oppstår en rød klump (eller papel på aknespråket). Klumpen kan være øm og gjøre vondt. I et forsøk på å drepe infeksjonen sender kroppen hvite blodlegemer dit med formål å bryte ned bakteriene.

Hva kan jeg gjøre?
Når kvisene begynner å dukke opp, er det en god ide å velge hudpleie som både bremser fremgangen og har en beroligende og balanserende effekt på en hud som er i en tilstand av opprør. En kamuflerende punktbehandling bidrar også (forhåpentligvis) til å tørke ut urenhetene før de blir større.

ACO Spotless Two-In-One-Gel – fuktighetsgivende ansiktsgel som motvirker fet og uren hud. Gelen inneholder salisylsyre som forebygger kviser og hudormer.
ACO Spotless Cover Stick – dekkstift som skjuler og tørker ut kviser

Fall
Når de hvite blodlegemede gjør jobben sin og lykkes med å bryte ned bakteriene, blir den røde kulen til en slags pussblemme (eller pustel på aknespråket), som er full av bakterierester. Etter en stund leges infeksjonen og etterlater seg en sårskorpe eller arr. Over tid erstatter sunne celler de mørke cellene i arret.

Hva kan jeg gjøre?
For å hente seg inn etter infeksjonen trenger huden din hjelp til å gjenoppbygge og styrke beskyttelsesbarrieren i form av fuktighetsgivende produkter. Hvis du vil motvirke at nye kviser oppstår, kan også en behandlende aknekrem være en god investering, fordi den hjelper huden med å gjenopprette sin naturlige pH-balanse, virker beskyttende og motvirker at ny akne oppstår.

ACO Spotless Acne Treatment Cream – behandlende hudkrem som motvirker akne.
Spotless Acne Treatment Cream er et medisinsk utstyr, les bruksanvisningen nøye. Andre Spotless-produkter er kosmetikk.

ACO Spotless Daily Face WashDyptrengjørende ansiktsrens for fet og uren hud
ACO Spotless Daily Face TonerEksfolierende toner med salisylsyre
ACO Spotless Two-in-one GelFuktighetsgivende ansiktsgel som motvirker fet og uren hud
ACO Spotless Cover Stick Dekkstift som dekker og tørker ut kviser
ACO Spotless Acne Treatment CreamBehandlingskrem for akne
Hvorfor får jeg kviser?

Kviser og uren hud er like vanlig som uønsket, spesielt i ungdomsårene der ømme urenheter kan føles ekstra plagsomme. Hvorfor oppstår kviser og kan man motvirke dem? Hvorfor får jeg kviser? Kviser er vanligvis mer vanlige for tenåringshud enn voksen hud. Årsaken er de hormonelle endringene som skjer i puberteten. Dessverre spiller også gener en rolle. Hvis en eller begge foreldrene dine hadde mye kviser i tenårene, er sjansen stor for at du også vil få kviser. Andre faktorer som kan føre til urenheter er stress, for lite søvn og kosthold.

Hva er BHA/salisylsyre?

BHA/salisylsyre er en av de mest brukte ingrediensene i hudpleieprodukter innen eksfoliering, spesielt når det gjelder produkter som skal hemme, redusere og motvirke kviser og hudormer.

Slik får du kvisefri hud- trinn for trinn

Har huden din litt flere hudormer, kviser og utslett enn du skulle ønske? En gjennomtenkt hudpleierutine med gode produkter kan gjøre stor forskjell og både bidra til å motvirke og redusere urenhetene.